miercuri, 20 iunie 2012

Nai


Naiul este un instrument de suflat, construit din tuburi sonore alipite, de diferite dimensiuni, in ordine crescatoare. Naiul este un instrument antic, folosit cu mii de ani in urma de catre pastori, iar de-alungul timpului, datorita diferitelor culturi dezvotltate, naiul a luat mai multe forme: naiul zampona din Peru, naiul romanesc care are ca si caracteristica proprie faptul ca este usor curbat, paixia din China, antara, wot din Laos, So din Korea, si multe altele. Fiind un instrument cu vechi origini romanesti, cel mai mare cantaret de nai din lume este considerat Gheorghe Zamfir. Cu toate astea insa, nu este singurul roman cunoscut cu acest instrument, alaturandu-i-se Damian Draghici, Dana Dragomir, Radu Nechifor, Simion Stanciu, si Konstantin Moskovich din Republica Moldova. 

Muzicuta


Muzicuta, sau mai corect armonica de gura, este un instrument de suflat mic, cu multe gauri asezate liniar. Ea a fost construita la inceputul secolului al 19-lea in Eurpoa de catre Christian Friedrich Ludwig Buschmann. In anii 1820-1830, muzicuta a s-a bucurat de o mare popularitate, astfel incat intre acesti ani, ea a traversat oceanele, aparand in America, Australia, Asia si Africa. Fiind un instrument mic, era preferat de calatori sau de soldati, neincomodandu-i cu nimic, fiind carata in buzunar. In plus, notele suportate de muzicuta sunt destul de variata, astfel incat poate suporta si melodii mai grele. A fost si este folosita in muzica country in special, dar si in jazz, rock, blues, si altele. 

Tamburina


Tamburina este un instrument popular de percutie, formata dintr-o rama in general rotunda sau elipsoidala, de lemn sau plastic, ce contine perechi de discuri metalice mici. Tamburina este actionata cu mana, prin miscari de dute-vino regulate, ajutand la mentinerea ritmului. A fost folosita in muzica populara greaca, italiana, persana, iar mai apoi in pop si rock. Fiind un instrument foarte vechi, exista o gama variata de tamburine: pandeiro din muzica portugheza, pandeora din muzica basca, riq din muzica araba, buben din muzica rusa, dayareh din muzica persana si iraniana, kanjira din muzica indiana, timbrel din muzica islamica si rabana din muzica indoneziana si Sri Lanka.

Ukulele


Ukulele a fost inventat la sfarsitul secolului al 19-lea in Hawaii prin modificarea unui instrument al marinarilor portughezi. Ukulele face parte din familia chitarelor, asemanandu-se foarte tare unei chitari foarte mici, dar cu 4 si nu cu 6 corzi. Lungimea unei ukulele poate varia intre 53 si 76 de cm. In SUA a aparut la inceputul secolului 20, si mai tarziu in Japonia, apoi in Canada. Intre anii 1960 si 1990, interesul pentru ukulele a scazut dramatic, dar mai apoi a inceput sa-si redobandeasca incetul cu incetul popularitatea. Ukulele este un instrument cu 4 corzi, fabricat din lemn, format ca si chitara din 3 parti: corpul, gatul si capul. Corpul este prevazut cu o gaura in mijloc pentru rezonanta, gatul este necesar grifului si freturilor de-alungul caruia se intind corzile, iar capul este folosit pentru acordaj. 

miercuri, 13 iunie 2012

Orga


Orga este un instrment muzical cu claviatura, iar actionarea produsa de clape,face ca ventilul ce alimenteaza tuburile de diferite dimensiuni sa se deschida, astfel vibrand si scotand sunete foarte puternice. Este cunoscuta ca fiind in special un instrument de biserica, in special in catolicism. Sunetul ce este redat de tuburi, este stabilit in functie de grosimea si lungimea acestuia, si nu de materialul din care este confectionat. Exista astfel orgi cu tuburi din aluminiu, staniu, staniu-zinc sau alte aliaje, dar si din lemn. Unele orgi au si un pedalier, care este actionat cu picioarele pentru registrele grave. Aprovizionarea cu aer era in trecut facuta de un ajutor al organistului cu ajutorul unor saci de burduf, astazi fiind facut cu ajutorul ventilatoarelor electrice. 

Cimpoi


Cimpoiul este un instrument muzical de suflat, aerofon, ce utilizeaza un rezevor de aer in forma de punga. Este un instrument cu o istorie lunga in Europa, Golful Persic, si nordul Africii. Cu toate acestea, international valabil, cimpoiul este vazut ca un instrument muzical tipic Scotiei, desi cel mai mare producator de cimpoaie este Pakistanul. Cimpoiul se actioneaza prin suflare, sau prin strangerea acelui burduf cu aer. Abia prin secolele 16-17 s-au produs ultimele modificari de principiu ale cimpoiului, imbunatatiri ce au constat in utilizarea burdufului pe post de sac de aer, si a unor conducte eoliene in cadrul conductelor de aer. Pe langa utilizarea cimpoiului in muzica de folclor, odata cu anii 1960 el a fost folosit in rock de nume ca Paul McCarney, AC/DC, si continua sa fie folosit si azi, in special de trupele de celtic rock. 

Contrabas


Contrabasul este cel mai mai mare instrument muzical din familia viorii, adica format cu corzi si arcus,avand o inaltime medie de 1.80m.  I se mai spune si "double bass" pentru ca este acordat cu o octava mai jos decat violoncelul, si implicit cu doua decat vioara. A fost folosit de-alungul timpului, mai ales in epoca baroca in muzica clasica, pentru a servi la acompanierea violoncelului bas. Prima compozitie pentru contrabas este cea din 1763 a lui Joseph Haydn. Basistul italian Domenico Dragonetti a fost cel caruia contrabasul ii datoreaza popularitatea in muzica clasica si de ce nu, in istorie. Incepand cu anii 1890,contrabasul se bucura nu doar de muzica clasica , ci si de muzica jazz, cand a fost introdus in New Orleans.  

Violoncel


Violoncelul este un instrument muzical cu coarde, actionate de un arcus, ce face parte din familia viorii. Este mai mare decat vioara, si mai mic decat contrabasul, aproximativ de dimensiunea chitarii. A aparut in jurul secolului al 17-lea,in zona Bologna, ca nevoie a unei vioare bas, fiind acordat cu o octava mai jos decat aceasta. Pe muzica de violoncel au compus mari compozitori precum Haydn, Bach, Vivaldi, si atlii. El este folosit astazi, in special in muzica clasica, in jazz, dar si in folclor si este promovat in muzica rock de catre celebra formatie Apocalyptica.  

marți, 12 iunie 2012

Acordeon


Acordeonul este un instrument muzical aerofon, dar actionat prin doua tipuri de clape, si o miscare de dute-vino, care permite aerului sa redea sunete. Pe partea stanga a a cutiei se gasesc butoane mici, rotunde, ce dau notele atunci cand acordeonul este actionat (strans sau desfacut), iar pe partea dreapta se afla clapele, asemanatoare celor de la pian sau orga. Desi exista deja conceptul de acordeon si idei de construire a lui, abia in 1854, Anthony Fass din Statele Unite ale Americii, definitiveaza instrumentul ce astazi il numim acordeon. Se foloseste in special in muzica populara, in muzica de petrecere, dar in ciuda acestei etichete primita in toata lumea, el este folosit si in muzica clasica. 

Clarinet


Carinetul, instrument muzical de suflat, din familia instrumentelor din lemn, a creat de-alungul timpului o familie numeroasa. Clarinetul are de regula peste 3 octave, si este actionat prin suflare si cu ajutorul unor clape actionate cu degetele. Spre deosebire de toate celelalte instrumente de suflat din lemn, clarinetul nu reda sunete la o octava, si la o dodecima, adica la o octava si o cvinta perfecta. El provine de la sfarsitul secolului al 17-lea, din Germania, iar stramosul lui este un instrument numit chalumeau. Primul compozitor al muzicii de clarinet a fost Jean-Philippe Rameau. Pe langa clarinetul clasic, mai avem si un clarinet-bas, un instrument ce pare o combinatie intre clarinet si saxofon la prima vedere. Sistemul de clape a fost inventat de catre Klose si Buffet, ei preluand modelul lui Boehm de la flaut. Este folosit in muzica clasica, in jazz, in rock, si in mai multe stiluri traditionale. 

vineri, 8 iunie 2012

Tumbadora (Conga)


Tumbadora (sau Conga) este un instrument de percutie cubanez format din doua tobe inalte si inguste. Desi tobele sunt originare din Africa, conga a fost cel mai porbabil confectionat din butoaie vechi, reconditionate. Ele sunt folosite in special in muzica cubaneza, salsa, reagge, merengue si chiar latino. Ele se actioneaza cu palmele, din pozitia stand in picioare. Instrumentele conga moderne, au in invelis din lemn sau din fibra de sticla, si un surub de tensionare prin care se produce acordajul. Numele de conga provine din orasul Santiago de Cuba, in care a fost utilizat frecvent la un carnaval, mentionate fiind ca "tambores De Conga". 

Flautul


Flautul este un instrument muzical de suflat facand parte din familia celor de lemn. Flautul este un instrument de suflat cu aerofon, ce produce sunetul de la fluxul de aer pe o deschidere. Cel care canta la acest instrument se numeste de obicei flautist. Stramosul flautului, fluierul este cel mai vechi instrument muzical, fiind gasite urme datand de acum aproximativ 40000 de mii de ani in regiunea Schwäbische Alb din Germania. Un flaut inca Gudi functional a fost descoperit intr-un mormant in Jiahu impreuna cu alte 29 nefunctionale, datand de acum 9000 de ani. Exista mai multe tipuri de flauturi, fiind folosite intr-o gama larga de genuri muzicale, de la clasica, la jazz, la muzica orientala, si altele .

Trompeta


Trompeta este un instrument muzical din familia instrumentelor de suflat din alama. Este printre cele mai vechi instrumente muzicale, datand cel putin din anul 1500 i.Cr. Incepand cu secolul al 15-lea au fost construite din alama, indoite de 2 ori, iar la capat primesc o forma de palnie pentru amplificarea sunetului. Au fost proiectate si au servit de-alungul timpului in special actiunilor militaresti, sau in scop religios, fiind foarte rar folosite pentru a creea muzica. Ca multe alte instrumente de suflat, trompeta si-a atins apogeul in muzica jazz, cel mai cunoscut trompetist a fost si a ramas celebrul Louis Armstrong.  

Saxofonul


Saxofonul este un instrument muzical de suflat, si a fost inventat in anul 1840 de catre Adolphe Sax. Chiar daca vroia la inceput sa aduca o imbunatatire a clarinetului bass, in final i-a iesit un cu totul alt instrument. Desi este metalic, el face parte din familia instrumentelor de suflat din lemn datorita tehnicii folosite la actionarea lui, tehnica regasita la fagot,clarinet,oboi. Desi a fost proiectat pentru a servi muzicii clasice, el nu s-a bucurat de sustinerea compozitorilor, astfel incat a fost folosit mai mult in muzica militara, si mai apoi cu precadere in jazz, fiind probabil cel mai important instrument in acest gen muzical. 

Bateria (set de tobe)


Bateria este un instrument muzicale de percutie complex, format din mai multe elemente, actionate concomitent (maxim 4) sau pe rand de un baterist. Se folosesc atat mainile, cat si picioarele pentru actionarea acestui instrument, fiind nevoie deci de o coordonare foarte buna. Picioarele actioneaza pedalalele, iar mainile actioneaza cu ajutorul unor baghete din lemn. Prima oara in istoria muzicii, bateria a aparut in jurul anului 1890, fiind atunci folosita pentru prima oara cu pedale, pe langa tobele actionare de maini. Au fost folosite in special in muzica jazz, dar odata cu trecerea timpului multe alte stiluri muzicale le-au preluat, cum ar fi rock'n'roll, blues, rock, pop, si altele.