joi, 10 mai 2012

Harpa


Harpa este un instrument multi-corzi, si are propria sa categorie. Orice harpa este formata dintr-un gat, un rezonator, si corzi. Harpele cadru au si un pilon de sustinere, cele fara pilon fiind numite simplu, harpe deschise. Ea dateaza inca din antichitate, cele mai vechi datari sunt din Persia in sex V i.Hr, dar o imbunatatire considerabila a acestui instrument a fost la inceputul secolului XX. Este folosita atat in muzica mai usoara, cat si in blues, jazz, si mai ales in cea clasica. Sunt de regula triunghiulare si sunt facute din lemn, iar corzile sunt din nylon sau mai rar din metal, pinii de acordaj sunt deasemenea metalici. Corpul, gatul, genunchiul si piciorul si soundboardul sunt alcatuite din lemn. 

Mandolina


Mandolina este un instrument din familia lautelor,stramosul ei fiind mandore si este actionata cu degetele sau cu pana. Ea are forma rotunda sau de lacrima si este originara din Italia, secolul XVII. Primele mandoline aveau 6 corzi duble, insa cele moderne au doar 4. Mandolina apare in scrierile de specialitate intre anii 1750-1810, si a fost dezvoltata in Napoli, de catre familia Vinaccia. Instrumentul napoletan se distenge de celelalte prin forma migdalata, un spate construit din benzi curbate din lemn. Griful este alcatuit din lemn de esenta tare, pe care stau 10 freturi din metal sau fildes. Corzile sunt din alama cu exceptia celor mai subtiri 2 (ultimul rand), care sunt alcatuite din intestine. Cele mai importante imbunatatiri aduse mandolinei napoletane au fost aduse in secolul XX de catre Orville Gibson. 

Vioara


Vioara dateaza de la inceputul secoulului al XVI-lea, in nordul Italiei. Constructia ei a fost inspirata din alte trei instrumente existente, si anume rebec, viola da gamba si viola da braccio. Prima vioata cu patru coarde a fost construita in anul 1555 de catre Andreea Amati. Este un instrument muzical cu coarde actionate de un arcus. Coardele sunt acordate in cvinte, pornind de la capul viorii, peste gat, si pana peste cutia de rezonanta. Arcusul este format  din bagheta propriu-zisa, din firele de par de coada de cal, si capra. Cea mai veche vioara ce exista si in zilele noastre dateaza din 1564, fiid construita de acelasi Andreea Amanti, la cererea regelui Carol al IX-lea al Frantei. Familia vioarei cuprinde viola, violoncelul, constrabasul, si viola da gamba. 

Chitara


Chitara este un instrument format dintr-un cap, un grif, si un corp de rezonanta in forma de 8 de cele mai multe ori. Griful este impartit in mai multe freturi, ce dau frecventa mai inalta sau mai joasa sunetului si contine mai multe tastiere ce sunt realizate din lemn de trandafir sau abanos. Capul se afla la extremitatea chitarii si are rolul de a tine cheile de acordaj si capatul corzilor. Corpul are rol de amplificare a sunetului corzilor, si astfel este foarte important lemnul folosit la fabricarea lui. Cele mai vechi cantece scrise pentru chitara dateaza din secolul al XVI-lea si erau cantate la chitari cu 4 corzi. Stramosii chitarii sunt : arhilauta, chitara renascentista, lauta, mandora, teorba. In prezent sunt folosite 3 categorii mari de chitara: clasisca (cu corzi de nylon), acustica (sau western, cu corzi de metal), si electrica. 

PianulPianul este un instrument muzical foarte uzitat, complex, ce imbina corzile metalice cu o cutie din lemn masiv, astfel creeandu-se o rezonanta placuta. Aceste corzi metalice sunt lovite de niste ciocanele din pasla cu ajutorul unei claviaturi. De cele mai multe ori, corzile metalice sunt turnate pe o placa din fonta, pentru ca altfel ar deforma lemnalu datorita tensiunii foarte mari exercitate de acestea prin acordare. Stramosii pianului, sunt in ordine : monocordul cu clape, clavicordul, clavecinul. In 1709, a inceput construirea primului pian, numit pianoforte, de catre italianul Bartolomeo Cristofori. 
Exista mai multe tipuri de pian folosite azi, si ele diferind dpdv. al lungimii corzilor:
-pian cu coarda  (lungime ~140-180 cm);
-Pian cu coadă medie (lungime ~180-230 cm);
-Pian cu coadă lungă (lungime ~230-300 cm);